BlindTech – status på brugen af AI teknologier for blinde og svagsynede

Fredag d. 27. januar markerede afslutningen på tre års forskning i mennesker med blindhed og synsnedsættelses brug af AI teknologi. BlindTech-projektet ledet af Brian L. Due har haft fokus på nye teknologier som digitale assistenter i hjemmet, apps med computer vision til telefonen, og anvendelsen af dem i hverdagen.

Resultaterne fra de sidste års forskning har bidraget til at identificere en lang række muligheder og udfordringer ved at anvende teknologierne. Resultaterne har derudover dannet udgangspunkt for et praksisanvendt undervisningsmateriale til professionelle synskonsulenter, som skal bidrage til yderligere indsigt i, hvordan en instruktion i AI kan opleves af brugeren.

Se projektets præsentation fra dagen.

Fra holdet bag BlindTech skal der lyde en stor tak til alle oplægsholdere, for spændende nye perspektiver på området. Og, særligt skal der lyde en stor tak til de lidt over 80 deltagere på konferencen, for den overvældende og positive interesse.

BlindTech er et praksisorienteret projekt, hvor samarbejdet med IBOS i Hellerup, har bidraget med uundværlig viden inden for praktiskorienterede aspekter. Herfra præsenterede IKT-konsulenterne, Birgit Christensen og Rikke Fogh, interessante perspektiver på, hvordan det fra praktikernes synspunkt har været at indgå i samarbejdet med forskningsprojektet.

Se Birgit Christensen og Rikke Foghs præsentation.

Herefter bidrog John Paulin og Per Bækgaard fra DTU, med den nyeste viden om udviklingen indenfor smartbriller. Smartbriller er en teknologi, der tilbyder individuel synsstøtte via en datamodel af brugerens synsfunktion. En digital tvilling, som de kalder det. Smartbrillers potentiale er vidtrækkende, fordi de har mulighed for at ændre sig alt efter situationen de anvendes i, og over tid, og endda i udviklingen af øjensygdomme.

Se John Paulin og Per Bækgaards præsentation.

Henrik Hamborg, projektleder på KCX – Kommunikations Centeret i Region Hovedstadens nye velfærdsteknologiske og lystekniske laboratorium, kom og præsenterede os for de nyeste muligheder for stemmestyrede AI teknologier i hjemmet. I den forbindelse stillede han skarpt på, hvordan digitale AI teknologier og smarte hjem befinder sig i et spændingsfelt mellem forbrugsgoder og hjælpemidler.

Se Henrik Hamborgs præsentation. 

Det er et vilkår med AI teknologier, at de opsamler vores data. Faktisk fodrer vi dem med data hver gang vi interagerer med en AI teknologi, hvilket gør dem klogere, bedre og mere målrettet vores behov. Alt det kom Ole Guldberg gjorde os klogere på, samt hvordan vi bedst forholder os til de problemstillinger, der dukker op i brugen teknologier i dag.

Se Ole Guldberg præsentation.